Analytika pre E-commerce,Manuály

Inštalácia a integrácia Piwik systému so Zencartom

17 sep , 2015  

Kedže vyhodnocovanie informácií v e-commerce podnikaní je veľmi dôležité. Pripravili sme pre Vás tento článok („Inštalácia a integrácia Piwik systému so systémom Zencart“), ako si môžete jednoducho a sami naištalovať Piwik analytický systém, ktorý Vám pomôže vyhodnocovať dáta, ktoré sú spojené s vašim predajom a návštevnosťou. Ide o podobný systém ako Google Analyticis, no líši sa tým, že všetky dáta máte lokálne u seba a nie u externého poskytovateľa analytiky ako je Google. Môže byť nápomocný hlavne, ak chceme porovnať dáta pri meraní a vyhodnocovaní cieľov vašej stránky. Viac o tom, čo môžete merať cez Piwik a o jeho nových moduloch, ktoré poskytuje tento nástroj, vám približíme v ďalšom článku.

Skôr ako začnete. Tu je odkaz na DEMO piwik systému, ktoré si môžete sami odskúšať práve teraz.

Inštalácia Piwik

  1. Stiahnite si najnovší piwik instalačný súbor zo stránky piwik  http://builds.piwik.org/piwik.zip
  2. Manuál na inštáláciu piwik nájdete aj tu. Možete pokračovať v našom návode a ukážeme vám plne ako ho nainštalovať: http://piwik.org/docs/installation/#the-5-minut-piwik-installation
  3. po stiahnutí a rozipovaní súboru, piwik možete inštalovať ako nový priečinok vašej súčasnej domény ako napr. nazovdomeny.sk/monitoring, alebo ak mate SSH pristup k vášmu serveru, môžete to vytvoriť ako subdoménu. My si vytvoríme cez náš hosting novú subdoménu a to monitoring.zencart.sk. Po nastaveni subdomény monitoring.zencart.sk cez náš hosting pôjdeme do zložky htdocs cez ftp klienta a vymažeme všetky súbory, ktoré sa tam nachádzajú. Následne môžeme do zložky monitoring/htdocs/ nakopírovať všetky súbory z piwik zložky, ktoré ste si stiahli na začiatku.
  4. Po úspešnom nakopírovaní všetkých súborov spustíte inštalačný proces cez váš prehliadač a to tak, že do prehliadača vložite monitoring.menovasejdomeny.sk alebo nazovdomeny.sk/monitoring podľa toho kde sa Váš piwik nachádza.
  5. Po úspešnom prenesení súborov a načítaní domény by Vám malo v prehliadači naskočiť nasledujúci inštalačný proces:
    • a) Welcome Message – Uvítacia správa. Tu kliknite na tlačitdlo next. Welcome message
    • b) System Check. Tu zistíte, či na serveri sa nechádzajú všetky súbory. Ak by ste náhodou narazili na chyby prepíšte chybné súbory ešte raz cez ftp klienta.image09
    • c)Database Setup – Nastavenie Databázy. V tomto bode je nutné poznať prístupové údaje do vášho hostingu a vytvoriť si novú databázu a užívateľa k nej alebo použiť názov databázy a prístupové údaje k už existujucej databáze len je potrebné mať určite prefix, aby ste si vedeli tabuľky databázy obchodu a piwiku od seba odlíšiť a aby prípadné zhodné názvy tabuliek nemohli poškodiť databázu obchodu.
    •  Nastavenie Databázy
    • d) Creating the Tables – Vytvorenie tabuliek v databáze. Táto čínnosti je po nastavení databázového prístupu vytvorená automaticky  počas inštalácie. Vy už len musíte kliknúť na tlačidlo next.Tvorba Tabuliek Piwik
    • e) Super User, predstavuje nastavenie prístupových údajov pre admina piwik stránky. Tento používateľ má najväčšie prístupové práva a môže manažovať a upravovať všetko v administrácií. V tomto kroku si volíte ake meno a heslo a email pre superadmina.
    • Super User nastavenie
    • f) Setup a Website – Nastavte stránku, ktorú chcete na začiatok merať. U nás bude website name: Zencart.sk a website URL: http://zencart.sk. Ďalej vyberte zo zoznamu časovú zónu v ktorej predávate. V zozname vyberte Bratislava ak ste zo Slovenska.
    • Setup Page Piwik
    • g) Javascrip Tag – Javascrip kód.
  • Pre nastavenie ecommerce obchodu budeme musieť ešte implementovať modul, ktorého nastavenie je opísane nižšie v článku: “Nastavenie Piwik Modulu pre obchod Zencart.”
  • Ak by ste si chceli vložiť nový web a merať ho pod svojim systémom. Tento kód je nutné vložiť na stránku. Iba v prípade, ak by ste chceli merať inú než vašu e-commerce stránku napr. blog či firemnú stránku.

To znamená že tento krok môžete preskočiť a dokončiť registráciu.image10

6. Po úspešnej ištalácií pokračujte do nastavení vo vašom Zencarte, ktoré sú opísané viac v nasledujúcich krokoch.

image07

Nastavenie Piwik Modulu pre obchod Zencart

V nasledujúcich krokoch si opíšeme ako intergrácia piwik modulu pre obchod Zencart bude prebiehať.

  1. Choďte do Adminu vášho internetového obchodu ZenCart -> Nástroje ->Inštalácia SQL Patchov

image06

  1. Otvorte si SQL  súbor, ktorý nájdete v Piwik Ecommerce pre Zencart pod názvom install.sql. Otvrote daný install.sql súbor s textovým editorom, označte celý sql kód a skopírujte ho do textového poľa v admine. Kliknite na poslať.

image13

 

 

 

 

 

 

 

 

Kliknite na poslať.

image00

 

  1. Skopírujte piwikecommerce.php, ktorý nájdete v catalog/includes/functions/extra_functions/piwikecommerce.php do priečinku /extra_functions Vášho obchodu zencart. Cesta k súboru je nasledovná: /includes/functions/extra_functions/ .image02
  2. Skopírujte všetky súbory zo zložky catalog/YOUR_ADMIN do vašej administrácie meno-vasho-adminu.                                                    image12
  3. Skopírujte všetky súbory zo zložky catalog/includes/templates/YOUR-TAMPLATE do vzhľadu, ktorý používate pre váš eshop. Tento priečinok nájdete nasledovne cez FTP htdocs/includes/templates/meno-vášho-vzhľadu.                               image11

6. Po úspešnej konfigurácií v admine pod zložkou konfigurácia by sa Vám mal zobraziť odkaz Piwik – Reporty. image04

7. Posledným krokom je nakonfigurovať daný modul, ktorý ste si aktivovali. Otvorte si prehliadač a vložte názov vašej domény, kde sa piwik nachádza a prihlásiť sa do administrácie. V ložke Administrácia/pouzivatelia/TOKEN_AUTH skopírujete daný kod a vložíte ho do administrácie Zencartu.

 

konfiguracia_piwik_posledny krok

Po aktivovaní daného modulu by ste dáta ohľadom vašej návštevnosti a predaji mali vidieť vo vašej Piwik Administrácií a rovnako aj v Administrácií Zencart pod Prehľadmi/Piwik – Reporty.

piwik_prehlady

Ak by ste mali nejaké otázky, prosím kontaktujte nás na nšej stránke, alebo vložte koment nižšie, radi Vám odpovieme.

Všetky úkony ktoré tu opisujeme robíte na vlastné riziko… a samozrejme Vám doporučujeme pred akýmikoľvek zásahmi do obchodu všetko zálohovať, aby v prípade akejkoľvek chyby ste sa mohli vrátiť späť.

V prípade záujmu o modul nás neváhajte kontaktovať prípadne si ho môžete priamo objednať tu.

Ak si myslíte, že danú inštaláciu by ste nezvládli, môžete si ju u nás objendať aj v eshope a my to nainštalujeme za Vás.

, , , ,


Comments are closed.